Milyen reggelit adjunk egy 6 évesnek?

Felhasználó értékelés

Milyen reggelit adhatunk egy olyan 6 éves gyereknek, aki nem szereti a gabonapelyheket, a müzlit vagy a tojást? Sok szülő küzd ezzel a problémával, hiszen éppen ezek az élelmiszerek azok, amik nagyon fontosak volnának az egészséges reggelihez. De nem kell csüggedniük, van megoldás!

Dr. Melina Jampolis orvos, dietetikus szerint a reggelire kiemelt figyelmet kell fordítanunk gyermekeink esetében, mivel a gyermekkori elhízás egyik meghatározó okaként azonosította már több kutatás is a reggelizés elmaradását. De nem csupán az elhízást tekintve kockázatos, ha nem kap reggelit gyermekünk, mert az elmaradó reggeli energiabevitel rossz hatást gyakorol az iskolai teljesítményükre és az általános egészségi állapotukra, valamint a tápláltságukra is.

A rendszeres reggelizés azonban önmagában még nem elegendő, nagyon fontos az is, milyen összetevőkből áll a gyermek reggelije. A legújabb kutatások szerint az iskolai teljesítőképességet jelentősen megnöveli, ha a gyerekek olyan reggelit esznek, amely alacsonyabb glikémiás indexű alkotóelemekből áll (azaz, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet a szervezetben), ráadásul az ilyen reggeli a nap további részében is segíti az egészséges vércukorszint fenntartását. A magvak általában ilyen alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, mivel magas a rosttartalmuk és nem feldolgozott ételek. De a glikémiás index alacsonyabb akkor is, ha sovány fehérjéket és egészséges zsírokat is tartalmaz még a reggeli, vagyis, a gabonapelyhekkel és a tojással harcban álló gyerekek számára még akad jónéhány alternatíva az egészséges reggeli elkészítéséhez.

Íme néhány példa:

1.    Mogyoróvaj és cukormentes lekvár: tápláló és egészséges szendvics készíthető ezekkel az alapanyagokkal, ha ezeket magvas kenyérre kenjük.

2.    Gyümölcskása: Friss és fagyasztott gyümölcsöket egy kis alacsony zsírtartalmú tejjel és fél pohár joghurttal kikeverve Ízletes, egészséges reggelit kapunk – ha édesebben az igazi, akkor egy kis gyümölcslevet is hozzáönthetünk még.

3.    Joghurt-parfé: Zsírszegény joghurtot keverjünk el friss gyümölcsökkel és 2 evőkanálnyi mogyoróval.

4.    Gyümölcstúró: A zsírszegény túró kiváló fehérjeforrás, amihez gyümölcsöket adva, a gyerekek számára vonzó ételt készíthetünk – friss gyümölcsöt használjunk ne konzervet.

5. Sült sajt: Ha meleg reggelit szeretnénk felszolgálni, akkor a pirított sajt kiváló választás magvas kenyéren tálalva, a sajtban sok kalcium és fehérje található, no meg rostok is.

Gombár füstölt szalonnás pecsenye

Nincs ötlete mit főzzön hétvégére a családnak? íme egy finom magyaros recept, amely kiadós és gyorsan elkészíthető.

Bővebben...

Chilis kukoricás mexikói ragú

Bővebben...

Süssünk levendulás kenyeret!

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 2 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, kevés őrölt bors,

Bővebben...

Chili con carne recept

Bővebben...

Frissen sült rostélyos sült burgonyával és csípős paradicsomos mártással

Aki szereti a csípős pikáns húsos recepteket, próbája ki ezt a remek sült rostélyost, burgonyával és csípős mártással.

Bővebben...

Orsolya kakaós süteménye

Hozzávalók : * 1 darab tojás * 20 dkg kristálycukor * 25 dkg liszt * 7 dkg Rama sütőmargarin * 3 dl tej * 6 dkg kakaópor * 1 csomag sütőpor * 1 darab citrom * 1 tk fahéj .

Bővebben...

Sonkás gombás batyu

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem.

Bővebben...

Gombás kukoricás húsos tál

Bővebben...

Chilis rakott rizs

Bővebben...

Sűrű gazpacho recept

Bővebben...

Túrós szelet áfonyahabbal

Piskótatésztához: 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 2 dkg sütőpor (én késh. szódabikarbonát használok), citromhéj.

Bővebben...

Mazsolás muffin juharsziruppal!

Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg búzakorpa, késhegynyi só, 1/2 mokkáskanál fahéj, 3 dl joghurt, 1 dl juharszirup, 1 tojás, 1/2 dl olaj, 10 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, vaj.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Bővebben...

Almás-gombás rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg 

vaj,

2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 nagy savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

Sonkás gombás batyu

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem. Bővebben...