Milyen reggelit adjunk egy 6 évesnek?

Felhasználó értékelés

Milyen reggelit adhatunk egy olyan 6 éves gyereknek, aki nem szereti a gabonapelyheket, a müzlit vagy a tojást? Sok szülő küzd ezzel a problémával, hiszen éppen ezek az élelmiszerek azok, amik nagyon fontosak volnának az egészséges reggelihez. De nem kell csüggedniük, van megoldás!

Dr. Melina Jampolis orvos, dietetikus szerint a reggelire kiemelt figyelmet kell fordítanunk gyermekeink esetében, mivel a gyermekkori elhízás egyik meghatározó okaként azonosította már több kutatás is a reggelizés elmaradását. De nem csupán az elhízást tekintve kockázatos, ha nem kap reggelit gyermekünk, mert az elmaradó reggeli energiabevitel rossz hatást gyakorol az iskolai teljesítményükre és az általános egészségi állapotukra, valamint a tápláltságukra is.

A rendszeres reggelizés azonban önmagában még nem elegendő, nagyon fontos az is, milyen összetevőkből áll a gyermek reggelije. A legújabb kutatások szerint az iskolai teljesítőképességet jelentősen megnöveli, ha a gyerekek olyan reggelit esznek, amely alacsonyabb glikémiás indexű alkotóelemekből áll (azaz, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet a szervezetben), ráadásul az ilyen reggeli a nap további részében is segíti az egészséges vércukorszint fenntartását. A magvak általában ilyen alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, mivel magas a rosttartalmuk és nem feldolgozott ételek. De a glikémiás index alacsonyabb akkor is, ha sovány fehérjéket és egészséges zsírokat is tartalmaz még a reggeli, vagyis, a gabonapelyhekkel és a tojással harcban álló gyerekek számára még akad jónéhány alternatíva az egészséges reggeli elkészítéséhez.

Íme néhány példa:

1.    Mogyoróvaj és cukormentes lekvár: tápláló és egészséges szendvics készíthető ezekkel az alapanyagokkal, ha ezeket magvas kenyérre kenjük.

2.    Gyümölcskása: Friss és fagyasztott gyümölcsöket egy kis alacsony zsírtartalmú tejjel és fél pohár joghurttal kikeverve Ízletes, egészséges reggelit kapunk – ha édesebben az igazi, akkor egy kis gyümölcslevet is hozzáönthetünk még.

3.    Joghurt-parfé: Zsírszegény joghurtot keverjünk el friss gyümölcsökkel és 2 evőkanálnyi mogyoróval.

4.    Gyümölcstúró: A zsírszegény túró kiváló fehérjeforrás, amihez gyümölcsöket adva, a gyerekek számára vonzó ételt készíthetünk – friss gyümölcsöt használjunk ne konzervet.

5. Sült sajt: Ha meleg reggelit szeretnénk felszolgálni, akkor a pirított sajt kiváló választás magvas kenyéren tálalva, a sajtban sok kalcium és fehérje található, no meg rostok is.

Vörösboros tejszínes cseresznyeleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín,

Bővebben...

Gombával töltött jérce vörösboros aszalt szilvával!

Hozzávalók: 1 jérce, 20 dkg finommetélt, kb. másfél dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. 10 dkg zsír, 40 dkg franciasaláta, 1 nagy üveg aszalt szilva vörös borban, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, majoranna ízlés szerint.

Bővebben...

Egészben tartósított nyers paradicsom

Hozzávalók: 1 kg paradicsom (piros vagy zöld), 3 dl borecet, 8 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csomagnyi tartósító, 5-6 mustármag, só.

Bővebben...

Pirított pulykamell gombával

Hozzávalók, 60dk pulykamellfilé,10dk füstölt szalonna,60dk burgonya,15dk csiperkegomba,2db piros színű paprika,2 szál zöldhagyma,1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors,4dl olaj a sütéshez.

 

Bővebben...

Bolgár gyuvecs készítése

Bolgár gyuvecs hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marha vagy sertéscomb, 1 kis padlizsán, 15 dkg zöldhüvelyű bab, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 15 dkg konzerv fehér bab, 2 nagyobb burgonya, 1 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 tojás, 2 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika.

Bővebben...

Tonhalszeletek padlizsánnal sütve

Hozzávalók: 8 szelet tonhal, 1 fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 25 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, törött bors, 1 padlizsán, 1 citrom.

Bővebben...

Bácskai rizses hús recept

Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 10 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 20 dkg lecsó (idényben 3-4 zöldpaprika és paradicsom), 25 dkg rizs, só.

Bővebben...

Ünnepi sertéskaraj narancsmártásban

Hozzávalók : 4 szelet sertéskaraj,2db narancs,3db újhagyma,1 evőkanál vaj,1 evőkanál olaj,1,25dl húsleves alaplé,2 evőkanál ketchup,só, bors.

Bővebben...

Részeges csülökrecept!

Aki szereti a jó magyaros konyha ízeit, próbálja ki ezt a finom csülkös receptet, amely finom fehérborral készült.

Bővebben...

Aszalt szilvás csirkemell

 
Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors.
Bővebben...

Citrom felfújt recept

Hozzávalók: két csésze cukor, hat tojás, fél csésze forró víz két evőkanál citromlé, egy citrom reszelt héja és két csésze liszt.

Bővebben...

Szőlős muffin receptje

A muffin egy gyorsan elkészíthető és számtalan variációban összeállítható édesség, amely nyáron szőlővel töltve is kiváló.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Chilis rakott rizs

Bővebben...

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Tejfölös gombapaprikás recept

Hozzávalók:  2 - 4 személyre 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szál petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 evőkanál zsiradék, liszt, pirospaprika, só Bővebben...