Cikkek

Folyékony aranyat a testnek!

A folyékony arany- vallotta Homérosz az olívaolajról. Valóban annak nevezhető, hiszen csodákat művel a fáradt testtel kívül-belül egyaránt. Az utóbbi években rohamosan fejlődik az olívaolajok piaca, ahogy az emberek próbálnak egyre tudatosabban táplálkozni. Mi, hiszékeny vásárlók úgy véljük, hogy ha valamire rá van írva, hogy olívaolaj, akkor az már csak vitamindús lehet. Ezzel a lépéssel valóban tettünk valamit az egészségünk érdekében-hiszen még mindig több vitamint tartalmaz, mint a napraforgóolaj- azonban korántsem annyira pazar, mint ahogy azt gondoljuk.

Melyiket válasszam?

Az olívaolajokat különböző csoportokba oszthatjuk a minőségük tekintetében, így megkülönböztetjük az extra szűz, a szűz valamint a sansa olajokat. Az extra szűz esetében, az olajbogyókból sajtolással nyerik ki a csodatévő nedűt, amely kíváló minőségű és élettani hatásai is páratlanok.

Kevésbé jó minőségű a szűz olívaolaj, amelyet szintén mechanikus úton préselnek, ez azonban már csak az előzőleg felhasznált olajbogyókból történik. A legkevésbé a sansa olaj nevezhető olívaolajnak, hiszen ez az olajpogácsák, vagyis a már többszörösen felhasznált olívákból készül, méghozzá vegyi úton keresztül. Csupán annak köszönhetik ezek a termékek az olívaolaj elnevezést, hogy a végén tesznek még hozzá 1% extra szűz olajat.


A sansa olajok inkább főzéshez, étolaj helyett használhatóak, de ha salátához vagy brushettához szeretnénk fogyasztani, érdemes inkább az extra szűz változatát választani.

A hosszú életért

Az olívaolajnak számtalan pozitív hatása ismert, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert a meszesedéstől, segítségével kiküszöbölhetőek a szív-és érrendszeri megbetegedések, jó hatással van az izmokra, csontokra továbbá gyulladáscsökkentő szerepet tölt be. Telítetlen zsírsavat, béta-karotint valamint A, D és E vitaminokat tartalmaz.


Napi egy evőkanál olívaolajjal sokat tehetünk egészségünk érdekében és szerencsére ma már nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha jobb minőségre vágyunk. Ha betartjuk, hogy az extra szűz változatot csak salátákhoz vagy nyersen fogyasztjuk, akkor elég sokáig is eltarthat. Sütéshez, főzéshez pedig megfelelő a sansa olaj is, amely árában egy fokkal barátságosabb.


Vitaminbomba a bőrnek

Külsőnket is szebbé varázsolhatjuk, ha az olívaolajat arcpakolásként vagy tápláló hajpakolásként használjuk. Hajmosás előtt a vizes hajra csepegtetett egy evőkanálnyi olívaolaj segít, hogy könnyebben ki tudjuk fésülni és fényesebb, lágyabb legyen a hajkoronánk.

 

Remek arcradírt keverhetünk egy kis olívaolaj és kristálycukor vagy tengeri só keverékéből, amely azonnal eltávolítja az elhalt hámsejteket miközben az olívának köszönhetően puha és egészségtől fénylő arcbőrünk lesz. Kedvező hatásait azonban legjobban a mediterrán országokban élők szemléltetik, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az olasz, spanyol és görög nők nemcsak hogy életvidámak és mosolygósak, de gyönyörű bőrüket és fénylő hajzuhatagukat is az olívának köszönhetik.

Szerző: Malya Kinga

Ha tetszett a cikk küldje el ismerőseinek is!

Csokis süti nagyon finom

Csokoládés édes finom sütemény, amely percek alatt elkészül, akár hétköznap akár hétvégén.

Bővebben...

Süssünk Olivás feta sajtos muffint

Valódi mediterrán ízeket varázsolhatunk az asztalra, ha elkészítjük ezt a finom sós olivás-fetás muffint.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Kairói rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 közepes, szeletekre vágott padlizsán, só, felkarikázva 1 nagy hagyma, 4 db vastag karikákra vágott krumpli, olaj a sütéshez, 3 karikára vágott paradicsom, 0,5 dl olaj, 0,5 kg kétszer átdarált hús, 1/4 tk. majoránna, 1/2 mk. őrölt fehér bors, 1 késhegynyi kakukkfű. Mártás: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tej, só, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Bővebben...

Almás-gombás rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg 

vaj,

2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 nagy savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

Gombapaprikás recept

Hozzávalók:  40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl) tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi. A galuskához: hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evőkanál búzadara, 1 csomag kapor, evőkanálnyi zsiradék.

Bővebben...