Cikkek

Folyékony aranyat a testnek!

A folyékony arany- vallotta Homérosz az olívaolajról. Valóban annak nevezhető, hiszen csodákat művel a fáradt testtel kívül-belül egyaránt. Az utóbbi években rohamosan fejlődik az olívaolajok piaca, ahogy az emberek próbálnak egyre tudatosabban táplálkozni. Mi, hiszékeny vásárlók úgy véljük, hogy ha valamire rá van írva, hogy olívaolaj, akkor az már csak vitamindús lehet. Ezzel a lépéssel valóban tettünk valamit az egészségünk érdekében-hiszen még mindig több vitamint tartalmaz, mint a napraforgóolaj- azonban korántsem annyira pazar, mint ahogy azt gondoljuk.

Melyiket válasszam?

Az olívaolajokat különböző csoportokba oszthatjuk a minőségük tekintetében, így megkülönböztetjük az extra szűz, a szűz valamint a sansa olajokat. Az extra szűz esetében, az olajbogyókból sajtolással nyerik ki a csodatévő nedűt, amely kíváló minőségű és élettani hatásai is páratlanok.

Kevésbé jó minőségű a szűz olívaolaj, amelyet szintén mechanikus úton préselnek, ez azonban már csak az előzőleg felhasznált olajbogyókból történik. A legkevésbé a sansa olaj nevezhető olívaolajnak, hiszen ez az olajpogácsák, vagyis a már többszörösen felhasznált olívákból készül, méghozzá vegyi úton keresztül. Csupán annak köszönhetik ezek a termékek az olívaolaj elnevezést, hogy a végén tesznek még hozzá 1% extra szűz olajat.


A sansa olajok inkább főzéshez, étolaj helyett használhatóak, de ha salátához vagy brushettához szeretnénk fogyasztani, érdemes inkább az extra szűz változatát választani.

A hosszú életért

Az olívaolajnak számtalan pozitív hatása ismert, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert a meszesedéstől, segítségével kiküszöbölhetőek a szív-és érrendszeri megbetegedések, jó hatással van az izmokra, csontokra továbbá gyulladáscsökkentő szerepet tölt be. Telítetlen zsírsavat, béta-karotint valamint A, D és E vitaminokat tartalmaz.


Napi egy evőkanál olívaolajjal sokat tehetünk egészségünk érdekében és szerencsére ma már nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha jobb minőségre vágyunk. Ha betartjuk, hogy az extra szűz változatot csak salátákhoz vagy nyersen fogyasztjuk, akkor elég sokáig is eltarthat. Sütéshez, főzéshez pedig megfelelő a sansa olaj is, amely árában egy fokkal barátságosabb.


Vitaminbomba a bőrnek

Külsőnket is szebbé varázsolhatjuk, ha az olívaolajat arcpakolásként vagy tápláló hajpakolásként használjuk. Hajmosás előtt a vizes hajra csepegtetett egy evőkanálnyi olívaolaj segít, hogy könnyebben ki tudjuk fésülni és fényesebb, lágyabb legyen a hajkoronánk.

 

Remek arcradírt keverhetünk egy kis olívaolaj és kristálycukor vagy tengeri só keverékéből, amely azonnal eltávolítja az elhalt hámsejteket miközben az olívának köszönhetően puha és egészségtől fénylő arcbőrünk lesz. Kedvező hatásait azonban legjobban a mediterrán országokban élők szemléltetik, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az olasz, spanyol és görög nők nemcsak hogy életvidámak és mosolygósak, de gyönyörű bőrüket és fénylő hajzuhatagukat is az olívának köszönhetik.

Szerző: Malya Kinga

Ha tetszett a cikk küldje el ismerőseinek is!

Túrós lepény recept

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor (finomabb, ha 25 dkg cukrot tesztek bele), 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola (lehet 20 dkg is), 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 csomag sütőpor, citromhéj.

Bővebben...

Bacon-tojás muffin

Hozzávalók : 12 szelet bacon, 12 szelet gépsonka, 12 tojás, trappista sajt. Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Csokoládés rakott palacsinta

Édesszájú olvasóinknak ajánljuk ezt a nagyon finom csokoládés palacsinta receptet.

Bővebben...

Fehérboros rakott padlizsán!

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg padlizsán, 50 dkg paradicsom, 20 dkg darált sertés- vagy marhahús, 10 dkg margarin, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 8 dkg reszelt sajt, 1 fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors.

Gombás sajtos galuska

Hozzávalók: a galuskához 40 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5-2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só; a tetejére 1 zacskó gombalevespor, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Bővebben...