Cikkek

Folyékony aranyat a testnek!

A folyékony arany- vallotta Homérosz az olívaolajról. Valóban annak nevezhető, hiszen csodákat művel a fáradt testtel kívül-belül egyaránt. Az utóbbi években rohamosan fejlődik az olívaolajok piaca, ahogy az emberek próbálnak egyre tudatosabban táplálkozni. Mi, hiszékeny vásárlók úgy véljük, hogy ha valamire rá van írva, hogy olívaolaj, akkor az már csak vitamindús lehet. Ezzel a lépéssel valóban tettünk valamit az egészségünk érdekében-hiszen még mindig több vitamint tartalmaz, mint a napraforgóolaj- azonban korántsem annyira pazar, mint ahogy azt gondoljuk.

Melyiket válasszam?

Az olívaolajokat különböző csoportokba oszthatjuk a minőségük tekintetében, így megkülönböztetjük az extra szűz, a szűz valamint a sansa olajokat. Az extra szűz esetében, az olajbogyókból sajtolással nyerik ki a csodatévő nedűt, amely kíváló minőségű és élettani hatásai is páratlanok.

Kevésbé jó minőségű a szűz olívaolaj, amelyet szintén mechanikus úton préselnek, ez azonban már csak az előzőleg felhasznált olajbogyókból történik. A legkevésbé a sansa olaj nevezhető olívaolajnak, hiszen ez az olajpogácsák, vagyis a már többszörösen felhasznált olívákból készül, méghozzá vegyi úton keresztül. Csupán annak köszönhetik ezek a termékek az olívaolaj elnevezést, hogy a végén tesznek még hozzá 1% extra szűz olajat.


A sansa olajok inkább főzéshez, étolaj helyett használhatóak, de ha salátához vagy brushettához szeretnénk fogyasztani, érdemes inkább az extra szűz változatát választani.

A hosszú életért

Az olívaolajnak számtalan pozitív hatása ismert, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert a meszesedéstől, segítségével kiküszöbölhetőek a szív-és érrendszeri megbetegedések, jó hatással van az izmokra, csontokra továbbá gyulladáscsökkentő szerepet tölt be. Telítetlen zsírsavat, béta-karotint valamint A, D és E vitaminokat tartalmaz.


Napi egy evőkanál olívaolajjal sokat tehetünk egészségünk érdekében és szerencsére ma már nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha jobb minőségre vágyunk. Ha betartjuk, hogy az extra szűz változatot csak salátákhoz vagy nyersen fogyasztjuk, akkor elég sokáig is eltarthat. Sütéshez, főzéshez pedig megfelelő a sansa olaj is, amely árában egy fokkal barátságosabb.


Vitaminbomba a bőrnek

Külsőnket is szebbé varázsolhatjuk, ha az olívaolajat arcpakolásként vagy tápláló hajpakolásként használjuk. Hajmosás előtt a vizes hajra csepegtetett egy evőkanálnyi olívaolaj segít, hogy könnyebben ki tudjuk fésülni és fényesebb, lágyabb legyen a hajkoronánk.


Remek arcradírt keverhetünk egy kis olívaolaj és kristálycukor vagy tengeri só keverékéből, amely azonnal eltávolítja az elhalt hámsejteket miközben az olívának köszönhetően puha és egészségtől fénylő arcbőrünk lesz. Kedvező hatásait azonban legjobban a mediterrán országokban élők szemléltetik, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az olasz, spanyol és görög nők nemcsak hogy életvidámak és mosolygósak, de gyönyörű bőrüket és fénylő hajzuhatagukat is az olívának köszönhetik.

Szerző: Malya Kinga

Ha tetszett a cikk küldje el ismerőseinek is!

IMAGE Marcipán torta recept
Hozzávalók: 50 dkg marcipán massza, 19 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 1 evőkanál reszelt...
IMAGE 3 szuper csokoládétorta recept
Ha egy finom édességre vágyunk, vagy vendégeket hívunk hétvégén, és szükség lenne...
IMAGE Áfonyás mákos torta
Hozzávalók : 3 db tojás,15dkg cukor,20dkg liszt,20dkg darált mák,1cs sütőpor,6dl...
IMAGE Ananász torta
Süssünk finom tortát friss ananászból, majd ízesítsük finom tejszínhabbal. Kiváló...
IMAGE Annácska túrótortája
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília...
IMAGE 3 finom krumplifasírt recept
Krumplifasírt 1. Hozzávalók: személyenként 2 db krumpli, liszt, annyi hogy összefogja,...
IMAGE Almás-gombás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg  2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis...
IMAGE Alufóliás burgonya
Hozzávalók: 12 szem közepes nagyságú burgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl...
IMAGE Burgonya fasírt,egyszerű és gyors
Hozzávalók: 750 g burgonya, 100 g zsír, 30 g vaj, 300 g darás liszt, 30 g búzadara, 3...
IMAGE Burgonya krémleves diétázóknak
Hozzávalók: 30 dkg (hámozás után) tisztán mért szétfövő burgonya, 2 dl kefir vagy...
IMAGE Bajai pontyhalászlé Bartalis módra
A halászlé a nyár egyik kedvelt receptje, mi most egy Bajai változatát mutatjuk be,amely...
IMAGE Citromfüves halsaslik recept
Nem mindennapi fogás, de kb. 60 perc alatt elkészül így akár vacsorára is kiváló...
IMAGE Citromos csuka vagdalt
Hozzávalók 6 személyre: 1,2 kg csuka, 2 db zsemle, 4 dl tej, 2 g törött bors, 2 dkg só,...
IMAGE Csilis-citromos hal
Hozzávalók : 0,5 kg tőkehal vagy lazac, 1-2 db csípős csili, citrom, főzőtejszín, só,...
IMAGE Diós ponty serpenyőben sütve
Hozzávalók: 8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg dióbél, 10...

Ribizlis szívek

Hozzávalók 3 darabhoz: A tésztához: 8 dkg Rama margarin, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 2 evőkanál vékonyra szelt, hámozott mandula.

Bővebben...

Süssünk Olivás feta sajtos muffint

Valódi mediterrán ízeket varázsolhatunk az asztalra, ha elkészítjük ezt a finom sós olivás-fetás muffint.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Szilveszter mobil

Ha fogyni szeretnénk számoljunk!
  Számtalan fogyókúra látott napvilágot hazánkban is, amelyek között már nem is könnyű eligazodni. Talán...
Bon appétit, Budapest!
A francia gasztronómiát megújító világhírű séfek tiszteletére rendezett eseménysorozat keretében május...
Ha már elrontottuk...
Legyen, szó kezdő vagy gyakorlott háziasszonyról egy konyhai baki bármikor előfordulhat. De néhány trükkel...
25 tipp a sikeres fogyókúrához!
A fogyókúra önmagában nem elegendő az egészséges testsúly és BMI index fenntartásához. Az okos döntések,...